Taalcoaching op de werkvloer

Simon Alice René van SARS Producties heeft meer dan een decennium ervaring in taalonderwijs. Hij deed ervaring op met leeftijdsgroepen van 9 tot 99 jaar en ontwikkelde door de jaren heen zijn kenmerkende didactiek: activerend taalonderwijs. De essentie hiervan is eenvoudig: een taal leren door hem simpelweg actief te gebruiken.

In de praktijk wisselen we werkvormen en inhouden doelbewust af, maar essentieel is een overstap naar de praktijk. Dit kan in een professionele context zijn, maar evenzeer in een sociale. Hiermee focussen we bewust niet op de theoretische kant van onze taal, maar wel op het praktisch gebruik ervan. En omdat we ook inzetten op een groeiend zelfvertrouwen, helpen we de cursist door te leren vanuit durf en succeservaring.

Wat is taalcoaching op de werkvloer?

Taalbegeleiding op de werkvloer is een lespakket op maat van de cursist. Zowel privédoelen als professionele doelen komen aan bod tijdens de lessen, maar inhoudelijk werken we steeds op drie verschillende thema’s:

  1. Het verbeteren van de algemene taalvaardigheid
    Het doel is om een dagelijks taalgebruik te verbeteren. Daarvoor verstevigen we de sterktes en schaven we de moeilijkere onderdelen bij. Een beperkte theoretische kennis kan aan bod komen, maar hierbij houden we steeds rekening met de noden en capaciteiten van de cursist.
  2. Het verruimen van de woordenschat van de cursist
    Een brede woordenschat is essentieel voor een goede taalvaardigheid. Daarom gaan we op zoek naar woorden en begrippen uit zowel de privé en professionele sfeer, waarmee we tijdens de taalcoachings aan de slag gaan.
  3. Communicatie op de werkvloer
    Tijdens een taalcoaching werken wij ook mee op de werkvloer. Tijdens deze momenten voeren we de jobinhoudelijke taken uit en tegelijkertijd sleutelen we aan de luister- en spreekvaardigheid. De cursist is m.a.w. de jobinhoudelijke expert en neemt ons mee op sleeptouw, terwijl wij in dat proces focussen op de communicatie.
    Schrijf- en leesvaardigheid worden hierbij doorgaans niet behandeld, tenzij daar een uitdrukkelijke vraag naar is.

Voor wie is taalcoaching ideaal?

Met taalcoaching op de werkvloer ondersteunen wij volwassenen die

  1. een andere moedertaal hebben dan het Nederlands,
  2. en een voltijdse of een deeltijdse job uitoefenen.

Om de doeltreffendheid van deze begeleiding zo optimaal mogelijk te maken, hebben de cursisten een basiskennis Nederlands. Wij raden minstens een niveau 1 van Nederlands voor anderstaligen (NT2) aan. In de praktijk houdt dit in dat zij:

  • dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen kunnen gebruiken om zichzelf duidelijk te maken,
  • zichzelf kort kunnen voorstellen en eenvoudige persoonlijke vragen kunnen stellen en beantwoorden,
  • eenvoudig kunnen reageren in een trage, duidelijke mondelinge communicatie.

Daarnaast is de wil om te leren een belangrijke factor. Na elke les zal de cursist ook taken en opdrachten meekrijgen om thuis of op de werkvloer mee aan de slag te gaan. Dit zijn hulpmiddelen eerder dan taken, maar ze hebben vooral als doel om de leerstof sneller vast te zetten. De inzet van de cursist bepaalt dus mee de leercurve.

Wat is de inhoud van een taalcoaching?

SARS Producties wil geen prefablesjes afleveren, maar maatwerkopleidingen die rekening houden met sector- en functiespecifieke noden en doelen. Daarom werken wij ook onze traingstrajecten steeds uit volgens het principe van creative project management:

  1. Eerst gaan we samen met de werkgever en de cursist aan tafel zitten om de doelen te bepalen.
  2. Daarna wordt er een niveaubepaling van de cursist gedaan. Op basis hiervan stellen wij een programma op maat van de cursist samen.
  3. In de derde fase voeren we dit programma uit door individuele lessen af te wisselen met een samenwerking op de werkvloer.

Een taalcoachingstraject in de praktijk:

Contactmoment 1:
Niveaubepaling, doelstellingen en individueel traject
Duur: ca. 120 minuten
 1. Doelstellingen:
Tijdens een gesprek van ca 30 minuten met de cursist, docent en de werkplekbegeleider worden de individuele noden van de cursist in kaart gebracht.
2. Niveaubepaling:
Aan de hand van didactische oefeningen wordt het niveau van de cursist bepaald. 
3. Trajectbepaling
De doelstellingen en de niveaubepaling vormen de basis voor de didactische oefeningen en leerlijnen die tijdens het project worden bewandeld. Hierdoor krijgt elke cursist inhoudelijk een pakket op maat.
ca. 30 minuten


ca. 90 minuten





Contactmoment 2 t.e.m. 7:
Individuele taalcoaching
Duur:
ca 180 minuten
1. Individuele les
De cursist krijgt diverse theoretische oefeningen met als doel om de praktische kennis van het Nederlands te vergroten. Onder praktische kennis verstaan we kennis en vaardigheden die ze zowel in hun professionele leven als in hun privéleven kunnen toepassen. De inhoud is met andere woorden erg ‘hands-on’.
 
Inhoudelijk bestaat deze les steeds uit drie onderdelen:
◦ Woordenschatverruiming
◦ Conversatieoefeningen
◦ Doelstellingen op maat (op basis van contactmoment 1)

2. Taalbegeleiding op de werkvloer
De taalbegeleider werkt met de cursist mee op de werkvloer. Tijdens dit onderdeel ligt de focus zowel op de werktaken van de cursist, als op de mondelinge communicatie in het Nederlands. Het doel is in een taalkundig veilige omgeving correcte en heldere arbeidscommunicatie te bevorderen.
ca. 90 minuten










ca. 90 minuten


Totale taalcoaching20 uren

Hoe wordt een cursist geëvalueerd?

Tijdens de contactmomenten worden er steeds notities genomen. Dit is een samenvatting van de inhouden van de taalcoaching, aangevuld met de progressie van de cursist. Aan het eind van de begeleiding zal de begeleider aan de hand hiervan een duidelijke evaluatie formuleren.

In deze evaluatie zal neergeschreven worden waar de cursist duidelijke progressie heeft gemaakt, maar ook zullen hier de taalkundige valkuilen in opgenomen worden. Deze worden tot slot afgesloten met tips en tricks voor zowel werknemer als werkgever. Het doel hiervan is om ook na de coaching aandacht te blijven hebben voor de taalkundige noden van de cursist.

Kan een taalcoaching ook in groep?

Wanneer er meer dan drie werknemers in aanmerking komen voor taalbegeleiding, kunnen we bepaalde leerinhouden combineren. In de praktijk ziet een groepstaalcoaching er dan als volgt uit:

Doelstellingen bepalenDuur: ca. 60 minuten
Samen met de werkgever of begeleider bespreken we de noden van de deelnemers. Wat kunnen zij goed en waar hebben zij extra hulp nodig?
NiveaubepalingDuur: ca. 120 minuten
Om ook in het groepstraject op individueel niveau te kunnen werken, heeft dit eerste contactmoment als doel om het niveau van de cursist te bepalen. Dit contactmoment verloopt daarom individueel.
4 groepslessenDuur:
ca 120 minuten
Inhoudelijk is dit hetzelfde als de individuele lessen, met dat verschil dat er gedifferentieerd zal worden. Er zullen binnen de klassikale oefeningen niveauverschillen gemaakt worden, zodat elke deelnemer op zijn of haar niveau geholpen wordt. 
 
❗️Het voordeel is dat de inhoud didactisch kan aangevuld worden met groepsprocessen en -dynamieken. Dit verruimt de leerkansen binnen deze opleiding. 

5 taalcoachings op de werkvloerDuur: ca. 120 minuten
De taalbegeleider werkt met de cursist mee op de werkvloer. Tijdens dit onderdeel ligt de focus zowel op de werktaken van de cursist, als op de mondelinge communicatie in het Nederlands. Het doel is in een taalkundig veilige omgeving correcte en heldere arbeidscommunicatie te bevorderen.
Totale taalcoaching20u per cursist

Wat kost een taalcoaching?

De tarieven van onze taalcoaching zijn steeds dezelfde:

Individuele taalcoaching1295 euro per cursist
Groepstaalcoaching 870 euro per cursist

Alles didactische kosten zijn inbegrepen in deze prijs. Enkel vervoersonkosten zijn niet inbegrepen. Deze zijn terug te vinden in onze algemene voorwaarden.

Wat moet de werkgever voorzien?

  1. Een goed leerproces begint bij een goede omkadering. Hieronder verstaan we een aangenaam lokaal voorzien van basiscomfort.
  2. De opdrachtgever voorziet een stabiele internetverbinding en een printer- en/of kopieermachine.
  3. Veiligheid op de werkvloer.
    Tijdens de taalcoaching op de werkvloer is de medewerker van SARS Producties gebonden aan de heersende veiligheidsvoorschriften. Speciale procedures dienen op voorhand duidelijk besproken te worden. De taalcoach is gedekt door de verzekering van de werkgever.

Interesse in taalcoaching?